Pagina de start a forumului www.snookerforum.ro
Autentificare Înregistrare FAQ Membri Căutare Pagina de start a forumului www.snookerforum.ro Snooker Live Stream

Ghidul începătorului

 
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului www.snookerforum.ro » Întrebări despre snooker
Subiectul anterior :: Subiectul următor  
Autor Mesaj
MihaiMese
Moderator


Data înscrierii: 02/Apr/2009
Mesaje: 761
Locație: Cluj-Napoca

MesajTrimis: Vin 11 Ian 2013, 2:04    Titlul subiectului: Ghidul începătorului Răspunde cu citat (quote)

-editat- text neinteresant



_________________
"Snooker is a game of simple shots played to perfection." - Joe Davis
Laureat al Premiului Oscue - Masters 2012


Ultima modificare efectuată de către MihaiMese la Joi 21 Feb 2013, 14:53, modificat de 1 dată în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Caută toate mesajele lui MihaiMese Trimite mesaj privat
Cristian.D
More than a fan


Data înscrierii: 20/Ian/2013
Mesaje: 26
Locație: Italia

MesajTrimis: Mar 22 Ian 2013, 15:43    Titlul subiectului: Cum sa ne alegem tacul Răspunde cu citat (quote)

Exista diferite specialitai de "biliard", si pentru fiecare specialitate tacul are anumite caracteristici.
In principiu am avea cam trei categorii:
- biliard american sau pool (bila 8, bila 9, ecc)
- biliard italian se joaca pe mese total diferite de toate celelalte cu gauri foarte mici sau fara gauri
- snooker si biliard englez

Diferenza cea mai mare in ceea ce priveste tacurile intre ele este data de diametrul varfului:

- biliard american: virf 12-14mm
- biliard italian cam la fel dar tacuri mai lungi
- snooker: varf 8-10mm

Aceasta diferenta este data in principal de marimea bilelor cu care se joaca fiecare specialitate.

Eista tacuri din diferite materiale: lemn (cel mai raspandit), aluminiu, plastic, fibra de sticla, carbon (exista si combinatii gen maner de lemn si varf din carbon etc)

Un tac este format din 3 parti: maner (sau butt in engleza), partea de mijloc, cea mai lunga, de la maner pana la varf (shaft), si varful (tip) partea aceea metalica si cu "bucatica" de piele din varf...

Unele tacuri pot fi dintr-o singura bucata (si in acest caz cele 3 parti sunt un tot unitar), din 2 bucati (iar acestea pot fi cu imbinarea la 1/2, ca majoritatea celor de biliard sau la 3/4 ca majoritatea celor de snooker), sau din 3 sau chiar mai multe bucati.

(Lasand la o parte celelalte specialitati dat fiind ca suntem pe un forum de snooker, in continuare ma voi referi doar la tacurile de snooker.)

Sa le luam pe rand.

1. Manerul (butt). Este partea de unde tinem tacul cu mana cu care lovim. Poate fi dintr-o singura bucata de lemn sau din mai multe bucati (in general) imbinate pentru a crea diverse modele cu diverse esente de lemn, sau incrustatii de diverse materiale. Cele de caliate medie spre inalta au in partea terminala o gaura cu filet intern pentru a permite montarea extensiilor necesare pe mesele de snooker. La extremitatea opusa se afla jonctiunea "tata" unde se monteaza "shaft"-ul. Exista diferite tipuri de jonctiuni, in general standard sunt 3-4. Fiecare tip are pro-si contra, dar important este ca daca va cumparati un anumit tip, ulterior daca aveti nevoie de extensie sau sa schimbati o singura parte (shaft sau butt) sa cumparati una cu acelasi tip de jonctiune.
Manerul este uneori prevazut cu posibiletatea reglabila sau nu ulterior de ai modifica greutatea prin intermediul unor greutati interne care-i pot schimba faorte mult balansul si implicit caracteristicile.
Pot fi construite manual (mai scumpe) sau industrial cu masini programate (mai ieftine). Se deosebesc destul de usor deoarece primele nu sunt aproapre niciodata 2 identice ci au mici diferente la imbinarile incrustatiilor, uneori greu sesizabile dar oricum normale. Lipiciurile cu care se imbina bucatile de lemn care constituie esentele au o formula secreta pentru fiecare "artist" si la fel si lacut cu care sunt acoperite, deoarece sunt o parte foarte importanta a procesului de care depinde rezultatul de a avea un "tot-unic" care sa nu vibreze excesiv si sa absoarba-transmita corect miscarea.
Unele tacuri foarte ieftine, sunt facute dintr-o sigura bucata slefuita si ulterior pictata ca sa para din mai multe bucati imbinate... deschideti bine ochii... un tac facut manual nu va fi niciodata foarte ieftin.

2. Shaft-ul.
Este partea cea mai lunga a tacului. Incepe cu joctiunea cu butt-ul iar apoi in cele mai multe cazuri este facut dintr-o singura bucata. Lemnul folosit este in general frasin american, si aproape ca si in cazul viorilor este importanta varsta copacului din care a fost taiat, calitatea fibrei, gradul de uscare, orientarea fibrei. Se termina cu partea metalica care sustine tip-ul sau pastila din varf. Este foarte important ca imbinarea intre cele doua parti sa se faca fara "joc", sa aiba o anume elasticitate dar nu exagerata (acesta este data de raportul diametru la varf si diametru la jonctiune, forma intre cele doua care nu este neaparat sa fie un trunchi de con geometric perfect si calitatea lemnului din care este facut). Partea finala este facuta din metal (aluminiu sau otel la cele ieftine, sau la cele de calitate alama sau bronz) si pe ea se monteaza pastila de piele din varf. Are diametru variabil in general intre 8 si 10mm, cu variante de 0,5mm, si fiecare varianta poate schimba mult caracteristicile unui tac si calitatea jocului, dar depinde foarte mult de jucator.

2. Tip (sau pastila din varf).
In snooker varful este de piele. Exista mai multe moduri de al monta:
-pastila de aceeasi dimensiune cu varful metalic. Pro: precizie crescuta la loviturile de distanta, forta de lovire mai mare. Contro: e mai dificil imprimarea efectelor, atat laterale cat si verticale.
-pastila de diametru un pic mai mare dact varful metalic (in general cu 0,5-1mm). Atentie! In acest caz este extrem de important ca pastila sa fie perfect centrata cu varful (sa nu fie excentrica). Caracteristicile pro si contra sunt exact invers ca mai sus. In timp tind sa creeze caracteristica forma de "ciuperca" deseori vizibila in prim-planurile de la televizor.
Pastila este daca nu partea cea mai importanta, oricum cea care genereaza singura sa zicem 60% din comportamentul unui tac fata de bile prin simplul fapt ca acest comportament este dat in ultima instanta de aderenta pastilei pe bila in momenul foarte scurt de contact al unei lovituri. Degeaba imprimam corect cu mana si restul tacului un efect de intoarcere puternic daca in momentul contactului pastila "aluneca" pe bila si ca urmare bila sare de pe masa iar tacul trece pe dedesubt cu urmari dezastruoase pentru joc.
Rezulta de aici ca este foarte importanta "moliciunea" ei pentru a se "mula" pe bila, dar nu prea mult pentru a nu absorbi puterea loviturii.
De aici exista pastile di diferite duritati ma surate de la 0 la 100 care insa nu se masoara efectiv si direct cu nici un aparat ci este o scara comparativa. Cateva exemple mai jos si se va intelege mai bine.
Cele mai cunoscute si utilizate pastile sunt urmatoarele:

- In snooker aproape toti folosesc pastilele ELK Master. Personal nu am cunostiinta de pastile mai moi ca acestea (duritate 93). Sunt pastile multistrat din piele de porc, tratate cu solutii de crom ceea ce le da caracteristica culoare albastru deschis. Se gasesc in dimensiuni de la 8mm la 14mm.

Alte pastile tot "profesionale" mai sunt:

-Le Professional, poate cele mai cunoscute in lume, au scris istoria biliardului, sunt de duritate mediu-dura (96-97), din piele de vita tartata cu solutii extrase din infuzii de lemn de pluta ceea ce le da culoarea maron inchis. Se gasesc in toate dimensiunile de la 9 la 14mm. Se monteza de serie pe tacuri cu nume sonor ca Viking sau Predator

- Triangle. Produde de acceasi firma ca si Le Professional, dar in piele de porc si sunt de o sigura duritare, dure (98).

- Moori. Sunt poate cei mai sofisticati, existand mai multe variante din 1994 pana azi. Initial erau facuti din 14 straturi de piele de porc, ulterior reduse la 11. Exista in durete diferite, de la foarte moi (63,8), la mediu (74,2), dur (82,7) si foarte dur (94). Cum vedeti "foarte dur" este aproape la fel du "moale" de la ELK Master dar am avut ocazia de a proba varianta Moori moale si nu mi se parea "la mana" (sau mai exact la unghie) decat ELK Masterurile pe care le le folosesc eu.

- Tiger. Si acestia foarte renumiti si cunoscuti, de diverse duritati si diametre, se zice ca pielea din care sunt facute nu este tratata chimic in nici un fel, dar este tinuta sub pamant mai mult de 1an, iar pastilele rezultate sunt tinute in beciuri speciale la intuneric si tem/umiditate constanta. Deci atentie la data de productie/expirare...

Acum, dupa ce am vazut cum este facut un tac, sa vdem care este cel care e mai potrivit pentru noi.
Ei bine, NU exista tabele care sa va zica: daca ai inaltimea x si greutatea Y si lungimea de la cot la mana Z trebuie sa-ti iei tacul XX...

Tacul este accesoriul cel mai important al unui jucator de snooker, in timp devine o parte din tine, o preungire inseparabila a mainii tale, te afectionezi, ajungi sa-l iubesti, si, in cazurile mai grave si fara speranta chiar sa-i vorbesti si sa dormi cu el daca nu chiar in pat, cel putin in camera...

Am putea sa-l comparam cu o nevasta:
- nevasta trebuite sa-ti placa. E adevarat ca frumusetea nu e sigura care conteaza, dar instinctiv ne alegem nevasta cu anumite caracteristici "emitive" dintre cele care indeplinesc anumite standarde de frumusete pentru noi valabile...
- nu iei de nevasta prima fata pe care pui mana...
- nu e inteligent sa investesti multi bani in prima fata; e foarte probabil ca ai sa o schimbi destul de curand...
- pana sa ajungi sa te satisfaca pe deplin nevasta, trebuie sa va "rodati" amandoi, sa intelegi cum functioneaza, ce-i place si ce nu...
- nevasta o data luata, o iei pe viata (cu exceptia anumitor cazuri)...

Acum inlocuiti "nevasta" cu "tac"...

Este un fapt cert, dat de regulile fizicii (pe care nu ma pricep sa le explic, dar exista un video-exemplu pe YouTube care demonstreaza fara urma de dubiu), ca cu cat un tac este mai greu spre varf, cu atat deflectia care apare in cazul loviturilor cu efect pe distante medii-lungi este mai mare. Este un fapt de care trebuie tinut seama, dar care vine cand deja aveti un bun nivel de joc.

Acum sa presupunem ca intram intr-un magazin cu sute te tacuri, de diverse tipuri. La inceput ne uitam "ca curca in lemne", dar incet incet hai sa ne descurcam.

1. Eu sugerez sa NU intrati si sa ziceti "vreau un tac", decat daca stiti sigur ca vanzatorul este o persona sincera si foarte pregatita in materie, care imediat va incepe sa va faca o serie de intrebari ca sa va faca profilul snookeristic. Cam sa se intampla de exemplu in micile magazine artizanale in Anglia.
2. Decideti care este suma maxima pe care va permiteti sa o platiti, si apoi reduceti-o la jumate. NU cheltuiti mai mult de aceajumatate: daca veti deveni un bun jucator, foarte curand acel tac il veti schimba; daca nu veti deveni, acel tac este suficient pt. dvs si nu aee rost sa cheltuiti mai mult.
3. Uitativa la tacurile care va plac dpdv estetic. Vor fi multe si de multe preturi. Selectionati cele care se incadreaza in marja de pret fixata.
4. Ganditi-va: vreu un tac dintr-o bucata sau din 2 bucati. Diferente sunt, dar la inceput cea mai sesizabila este cea legata de pastrare si transport. Un tac are in genereal 145-148cm, in cutie se ajunge la 160-180cm. Aveti masina sau umblati mai mult cu transportul in comun? A umbla prin tramvai (sau daca masina Dvs este un Smart sau Tico) cu o cutie mai mare ca voi poate sa nu fie placut si/sau usor.
4. Daca ati decis pt unul din 2 bucati, este de preferat unul cu jonctiunea la 3/4 din motive legate de balansul tacul cand se doreste utilizarea extensiilor.
5. Imi trebuie un tac cu gaura in maner pentru montarea extensiilor sau nu? Daca jucati in general pe mese full-size (12ft) va vor trebui cu siguranta extensii, deci luati unul cu gaura. Daca jucati in sepecial pe o masa de dimensiuni reduse (ex masa proprioe de 6-7-8-9ft) extensii e putin probail sa va trebuiasca; veti utiliza in general "podurile-extensie", gratar, grebla, etc (numite in engleza "rest")

Deja numarul de tacuri din care sa alegem s-a redus simtitor. Acum, dintre cele ramase, punem ochii pe unul si il luam in mana.

6. Ne uitam sa nu aiba defecte vizibile.
7. Ne uitam sa fie drept, uitandune in lungul lui si rasucindul, si eventual punandu-l pe o suprafata plana (ideal masa de snooker/biliard, dar si tejghea, masa) si rasucindul ne uitam sa fie mereu in contact cu suprafata (sa nu faca "burta")
8. Il tinem in mana si incercam sa vedem cum e balansat (in general intre 3/4 si 3/5) tinandu-l in echilibru pe deget. La inceput este putin important (nu din cauza asta jucati prost, inca), dar cand veti intelege ce faceti si vreti vrea unul balansat diferit, e important sa stiti unde era punctul de echilibru al precedentului.
9. Incercati-i elasticitatea, miscandu-l ca pe o undita. Din nou, la inceput nu conteaza mult, dar e important ca referinta pe viitor ("acum vreau unul mai elastic"...)
10. Cautati un loc fara sa spargeti vitrina magazinului (din nou ideal pe masa de snooker) si vedeti cum il tineti in pozitia de joc si cum aluneca pe mana, FARA MANUSA (duceti-va spalat bine pe maini, sau chiar cereti sa va spalati acolo daca ati transpirat sau v-ati murdarit pe maini, este important sa aveti mainile in conditiile in care le aveti cand jucati). Unele tacuri ieftine sunt lacuite cu un lac care efectiv nu aluneca pe piele; daca ceasta este singura problema a tacului se poate evita utilizand o manusa sau pur si simplu smirgheluind "shaft"-ul in partea unde aluneca pe mana cu un smirghel fin.
11. Intrebati diametrul varfului si ce pastila are. Atentie: la "ochi", daca nu aveti sublerul in buzunar, nu veti face diferenta intre varf de 8mm si 10mm, ce sa mai zic de diferente mai mici, dar pe masa de joc diferenta va fi mare. Pentru inceput, personal, recomand varf de 10mm, cu pastila de 10mm, de preferat moale (ELK Master daca va permiteti e preferata mea). Fata de cele de 8mm are avantajul ca va da o marja de eroare mai mare fata de unde loviti bila alba, chiar daca precizia este mai mica la loviturile fine de distanta, dar la inceput nu aveto oricum precizia necesara pentru a face astfel de diferente.
12. Ganditi-va daca vreti si extensii si aveti bani. Cu extensiile nu veti juca foarte des si nu dau "dependenta" ca tacul. Adica fiecare se obisnuieste cu tacul lui si e bine sa fie asa (sa-l aveti) pentru a progresa, dar daca atunci cand jucati folositi extensiile pe care de obicei le pun la dispozitie cluburile, e OK. Daca jucato pe mese mici, nu prea va sunt necesare. Mai bine investiti banii intr-un set de bile bune... pretul poate fi echivalent...
13. In sfarsit aveti tacul propriu! Acum , cumparati-i o "aparatoare", care poate fi o husa sau o cutie. Personal prefer cutia deoarece il protejeaza mai bine si de lovituri si de diferentele de temperatuta umiditate. Nu cheltuiti multi bani pe o cutie "frumoasa". O simpla cutie de lemn acoperita cu vinilin negru, sau din aluminiu e OK. Recomand insa sa fie din cele cu incuietori cu chieie. Prietenii stiu de ce... din pacate...

Ajunsi acasa, JUCATI-VA CU TACUL. Da, exact. Jucati-va cu el prin casa. Tineti-l pe mana, umblati cu el in mana prin casa, puneti-va cu el pe masa din bucatarie si faceti-va ca dati in bile... Trebuie sa va obisnuti cat mai repede cu el, cu a-l avea in mana, pana la a deveni o parte din voi in asa fel aincat atuci cand sunteti la masa de joc sa-l aveti in mana instinctiv, sa nu trebuiasca sa va ganditi "ia sa vad cum il apuc". Uitati-va la televizor: jucatorii in turnee, intre lovituri, nu se uita a tac nici macar cand dau cu creta in varf... stiu unde e... e parte din ei... cand te scarpini la ureche nu te gandesti unde e urechea... cam aici trebuie sa ajungeti...

Despre pastrarea tacului.

Cum am spus, in general tacul este din lemn. Lemnul, oricat ar fi de tratat, sufera modificari in timp si datorita variatiilor de temperatura si umiditate.

- tineti tacul pe cat posibil in cutia lui, intr-un loc unde variatiile de temperatura si umiditate sa fie minime.
- nu il lasati in beci (prea frig si prea umed in general)
- nu il lasati in masina, mai ales vara! Interiorul unei masini lasate la soare vara poate ajunge la 70°C! E foarte posibil ca tacul Dvs se va stramba (curba) daca este supus la o astfel de temperatura, mai ales daca este unul ieftin.
- nu il lasati la indemana animalelor Dvs de companie. Catelul s-ar putea sa il considere ca pe batul aruncat in parc, si daca la intoarcerea de la serviciu veti gasi tacul Dvs cel nou ros ca un os, cainele si sotia s-ar putea sa nu inteleaga de ca da dati cu capul de perete in mod continuu si repetat.
- tacul se curata numai cu o carpa umezita (nu foarte tare, stoarsa bine), fara detergenti, alcool, solventi sau mai stiu eu ce. Eventual folositi produse speciale daca va permiteti, daca nu, apa si carpa sintetica fina. Uneori, pentru mentinerea in timp a tacului si pentru a aluneca mai bine pe mana se folosesc anumite uleiuri sa u tipuri de ceara. Pueti incerca, mai ales daca aveti oricum un tac de buna calitate. Intreband producatorul, va sti ce sa va recomande (de obicei produse de aceeasi firma).

Cateva link-uri video pentru cine se descurca cu engleza:

Cum alegem tacul:
http://www.youtube.com/watch?v=akf0ZwRFdYk

Partile din care este facut un tac de snooker si importanta lor:
http://www.youtube.com/watch?v=73QY8iFgwGs

Cum se curata tacul:
http://www.youtube.com/watch?v=ozc7Yztj5Xs

Cum se construiese un tac (folosind stungul):
http://www.youtube.com/watch?v=yG8gZMEC4eA

Cum se construieste un tac integral "la mana" (multumiri lui Adi4Ebbo, care a gasit filmul pe net si de la care am luat link-ul):
http://www.youtube.com/watch?v=X_RJUcyvr_s

Cum a construit John Parris tacul lui Roonie O'Sullivan...:
http://www.youtube.com/watch?v=v-9LRNnflLs&NR=1

Cum sa schimbati singuri pastila din varful tacului:
http://www.youtube.com/watch?v=Fk2J_ez0H0E

Despre diverse varfuri de tac si diverse pastile:
http://www.youtube.com/watch?v=-HYERHnHS8U



La final, daca tot v-ati luat tac,

MERGETI SI JUCATI, NU MAI STATI PE FORUM!



_________________
Viata este ceea ce se intimpla in timp ce tu iti planifici viata...


Ultima modificare efectuată Cristian.D la Mie 23 Ian 2013, 18:13, modificat de 2 ori în total
Sus
Vezi profilul utilizatorului Caută toate mesajele lui Cristian.D Trimite mesaj privat
CosminCtin
Addicted to snooker


Data înscrierii: 15/Feb/2008
Mesaje: 552
Locație: Bucuresti

MesajTrimis: Mar 22 Ian 2013, 17:13    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

La capitolul pastile de joc as vrea sa mai adaug cativa producatori (cele mai bune ptr snooker din punctul meu de vedere):
1. Kamui (Brown sau Black, de toate tipurile, dupa preferinte - Soft, Medium, Hard)
2. G2 (variantele Soft si Medium)
3. Talisman

La capitolul masa de joc/antrenament, cel mai indicat este sa joci pe o masa de 12ft deoarece e o diferenta mare in joc (la iesiri cu 2-3 mante sau lovituri de siguranta) in comparatie cu o masa de 8/9/10 ft. Cand ajungi la un turneu de snooker sa joci pe o masa de 12 ft o sa-ti vina foarte greu sa te adaptezi cu noile dimensiuni. In schimb ptr tehnica e de ajuns orice fel masa sa exersezi.


Inainte sa-ti cumperi propriul tac trebuie sa ai foarta multa rabdare, in sensul ca ptr inceput nu stii ce ti se potriveste, dar dupa un timp incepi sa exersezi diferite tipuri de lovituri, apar tot felul de limitari (mai ales la capitolul greutate/dimensiunea varfului) .... si tot asa pana ajungi la varianta potrivita. Un alt factor comun, indiferent de tacul ales, este sa nu fie lacuit si sa aibe o alunecare pe mana de sprijin cat mai fluenta.

HTH



_________________
Laureat al Premiului Oscue - World Open 2010, Shanghai Masters 2011, World Grand Prix 2015
Sus
Vezi profilul utilizatorului Caută toate mesajele lui CosminCtin Trimite mesaj privat
Razvan
Addicted to snooker


Data înscrierii: 13/Oct/2005
Mesaje: 121
Locație: Brasov

MesajTrimis: Mar 22 Ian 2013, 18:11    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Puneti si niste firme ce fac tacuri, categorii, preturi etc.


Sus
Vezi profilul utilizatorului Caută toate mesajele lui Razvan Trimite mesaj privat Trimite un mesaj Codul Yahoo Messenger
Cristian.D
More than a fan


Data înscrierii: 20/Ian/2013
Mesaje: 26
Locație: Italia

MesajTrimis: Mar 22 Ian 2013, 19:05    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

CosminCtin a scris:
La capitolul pastile de joc as vrea sa mai adaug cativa producatori (cele mai bune ptr snooker din punctul meu de vedere):
1. Kamui (Brown sau Black, de toate tipurile, dupa preferinte - Soft, Medium, Hard)
2. G2 (variantele Soft si Medium)
3. Talisman

La capitolul masa de joc/antrenament, cel mai indicat este sa joci pe o masa de 12ft deoarece e o diferenta mare in joc (la iesiri cu 2-3 mante sau lovituri de siguranta) in comparatie cu o masa de 8/9/10 ft. Cand ajungi la un turneu de snooker sa joci pe o masa de 12 ft o sa-ti vina foarte greu sa te adaptezi cu noile dimensiuni. In schimb ptr tehnica e de ajuns orice fel masa sa exersezi.


Inainte sa-ti cumperi propriul tac trebuie sa ai foarta multa rabdare, in sensul ca ptr inceput nu stii ce ti se potriveste, dar dupa un timp incepi sa exersezi diferite tipuri de lovituri, apar tot felul de limitari (mai ales la capitolul greutate/dimensiunea varfului) .... si tot asa pana ajungi la varianta potrivita. Un alt factor comun, indiferent de tacul ales, este sa nu fie lacuit si sa aibe o alunecare pe mana de sprijin cat mai fluenta.

HTH


In postul meu, enumerarea marcilor de pastile nu e nicidecum exhaustiva... de acord cu adugarile tale, si mai sunt si altele.

In ceea ce priveste mesele de snooker si dimensiunile, voi face un topic separat.



_________________
Viata este ceea ce se intimpla in timp ce tu iti planifici viata...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Caută toate mesajele lui Cristian.D Trimite mesaj privat
Cristian.D
More than a fan


Data înscrierii: 20/Ian/2013
Mesaje: 26
Locație: Italia

MesajTrimis: Mar 22 Ian 2013, 19:11    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Razvan a scris:
Puneti si niste firme ce fac tacuri, categorii, preturi etc.


Da, am sa incerc.
Singura problema e ca netraind in Romania, nu pot sa indic materiale, firme si magazine din Roamania pentru ca nu le cunosc.

O sursa foarte buna este E-Bay-ul unde se pot gasi tacuri de toate tipurile categoriile si preturile, de la cele mai ieftine la cele mai scumpe, noi si SH, de la privati sau de la firme.

In acest caz sugerez e-bay-ul englez (www.ebay.co.uk).

Problema este ca firmele din pacate inca se feresc sa expedieze in Romania, ca si alte tari din Est.

Iau in considerare cererea, si in curand sper sa postez.



_________________
Viata este ceea ce se intimpla in timp ce tu iti planifici viata...
Sus
Vezi profilul utilizatorului Caută toate mesajele lui Cristian.D Trimite mesaj privat
veronica



Data înscrierii: 22/Mar/2014
Mesaje: 2

MesajTrimis: Sâm 22 Mar 2014, 11:34    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Salutare tuturor! as avea o rugaminte, daca ma puteti ajuta. ce parere aveti despre tacurile o'sullivan? ma gandeam sa fac unul cadou unui pasionat de snooker, insa nu stiu prea multe despre ele. sper sa ma puteti lamuri cu mai multe informatii


Sus
Vezi profilul utilizatorului Caută toate mesajele lui veronica Trimite mesaj privat
MihaiMese
Moderator


Data înscrierii: 02/Apr/2009
Mesaje: 761
Locație: Cluj-Napoca

MesajTrimis: Sâm 22 Mar 2014, 16:15    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Relativ ieftine (până în 200 de lei), sunt bune pentru cineva care începe să practice acest sport. Sunt mai bune calitativ decât tacurile standard găsite prin cluburi, dar dacă în viitor e în plan și snooker competitiv, un tac mai bun (dar ceva mai scump) e de recomandat. Pentru un nivel de debut, sunt foarte bune însă.



_________________
"Snooker is a game of simple shots played to perfection." - Joe Davis
Laureat al Premiului Oscue - Masters 2012
Sus
Vezi profilul utilizatorului Caută toate mesajele lui MihaiMese Trimite mesaj privat
veronica



Data înscrierii: 22/Mar/2014
Mesaje: 2

MesajTrimis: Lun 24 Mar 2014, 21:45    Titlul subiectului: Răspunde cu citat (quote)

Am inteles. Din cate am vazut sunt diverse modele (ER-10,20, 30 pana la 70) insa nu am inteles ce difera mai exact, deoarece ca detalii nu apar decat varfurile de 9.5mm si lemnul de frasin din care sunt facute. Din ce am citit mai bune ar fi cele din artar. Dumneavoastra ce tac mi'ati recomanda sa ii achizitionez ca si marca?


Sus
Vezi profilul utilizatorului Caută toate mesajele lui veronica Trimite mesaj privat
Afișează mesajele pentru a le previzualiza:   
Crează un subiect nou   Răspunde la subiect    Pagina de start a forumului www.snookerforum.ro » Întrebări despre snooker Ora este GMT + 2 ore
Pagina 1 din 1

 
Mergi direct la:  
Nu puteți crea un subiect nou în acest forum
Nu puteți răspunde în subiectele acestui forum
Nu puteți modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteți șterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteți vota în chestionarele din acest forum


Powered by phpBB © 2001- 2004 phpBB Group
Designed for Trushkin.net | Styles Database
Varianta în limba română: Romanian phpBB online community